Örtterapi

Örter har fascinerat mig sen jag var liten. På något sätt visste jag redan då deras magiskt helande kraft. Vi är ett med naturen och naturen är ett med oss. Idag verkar det som många har en tendens att se oss människor som lite mer eller bättre än allt annat här på jorden. Jag tror att vi till viss del har glömt varifrån vi kommer och vad som är viktigt i livet. 

 

Örter, vilket är ett samlingsnamn för örter, växter, läkesvampar, mossor, lavar och träd (bark, löv, sav) kan till och med vara näringstillskott, har många hälsofrämjande och kanske till och med livsnödvändiga funktioner. Örter ”pratar” med vårt DNA och våra celler. En del stärker immunförsvaret en del andningen eller motverkar inflammation och andra gör miljön i kroppen ogästvänlig för exempelvis patogener. Medan vissa är bra för matsmältningen, cirkulations-, avgiftnings-, nerv- eller hormonsystemet.

 

Att använda sig av örtterapi är att se till helheten, en ört är så finurligt sammansatt att den resonerar med våra kroppar och hittar sin plats i kroppen. Samma ört och samma åkomma på två klienter kan ge helt olika resultat. Som tur är så finns det flera örter som jobbar likvärdigt, vi är alla individer med olika förutsättningar och behöver därmed olika saker för att läka och det gäller såklart även örter.

 

Jag brinner för användandet av örter och min bokhylla är full med böcker om växter. Jag njuter om våren och sommaren när jag kan gå ut och hämta olika örter i trädgården och på gräsmattan. På höst och vintern kan jag använda mig av oljor, tinkturer och torkade växter i teer vid behov. Det är magiskt. Jag är så tacksam att det finns gammal kunskap kvar.

Jag är diplomerad örtterapeut från Nordiskt Näringscenter, med lärare Dr. Mic McMullen. Jag har även gått en fortsättningskurs inom Borrelia och coinfektioner för Karin Fredriksson, Den vilda Medicinen och en kurs i fem steg inom nordiska örter, Att använda läkeväxter, för Alexandra de Paoli.

Foto av Anna Pou från Pexels